Różyca

Różyca to zmiany skórne pod postacią obrzęków i stanu zapalnego, które pojawiają się głównie w obrębie rąk. Zwykle nie towarzyszą im objawy ogólne, takie jak gorączka czy powiększenie węzłów chłonnych. Czynnikiem wywołującym objawy kliniczne jest włosowiec różycy. Bakteria ta bytuje na zwierzętach, dlatego też na to schorzenie najbardziej narażeni są weterynarze, rzeźnicy, kucharze, ale też na różycę mogą zachorować gospodynie domowe.

Bakteria wnika przez skórę w miejscu zadrapania lub ukłucia i po dwóch do siedmiu dni po kontakcie z zarażonym zwierzęciem lub jego mięsem na skórze rąk pojawiają się charakterystyczne zmiany. Pojawia się ostro odgraniczony rumień, głównie na jednym lub kilku palcach, ale może również szerzyć się na grzbiet dłoni. Chory może uskarżać się na świąd, ból lub pieczenie zajętej okolicy.

Różyca trwa kilka tygodni, bez względu na rodzaj leczenia. Zmiany ustępują w części środkowej do zewnątrz. Chorobę można różnicować z różą i innymi rodzajami rumienia. Istotny jest charakterystyczny wywiad kontaktu z mięsem lub zwierzętami. Różycę leczy się antybiotykami - głównie penicyliną lub erytromycyną - doustnymi. Na zmieniono chorobowe miejsca stosuje się okłady z ichtiolem.

Małgorzata Kowalska
  • Stefania Jabłońska Sławomir Majewski: Choroby skóry i choroby przenoszone drogą płciową.

dermatologia24.pl » Bakteryjne zakażenia skóry » Różyca